Analisis Titik Pulang Modal

analisis titik pulang modal

Analisis Titik Pulang Modal

Dapatkan Pakej Penyediaan RP ini Bersama Template Excel Penyata Kewangan dgn Hanya RM10

Analisis Titik Pulang Modal adalah analisis keadaan dimana syarikat tidak membuat keuntungan atau kerugian. Dengan lain perkataan, ia adalah margin keselamatan operasi.

Buat tiga andaian mudah yang berikut:

Purata harga jualan setiap unit (pendapatan per unit):
Harga yang anda kenakan setiap satu unit. Mengambil kira jualan diskaun dan tawaran istimewa. Untuk perniagaan bukan berasaskan unit, buat per unit pendapatan RM 1 dan masukkan kos anda sebagai peratus daripada satu ringgit.

Kos per unit purata:
Kos tambahan bagi setiap unit jualan. Sekiranya anda menggunakan Jadual Ramalan Jualan Berdasarkan Unit (untuk pembuatan dan jenis perniagaan pelbagai), anda boleh membuat unjuran kos unit dari Jadual Ramalan Jualan. Jika anda menggunakan asas Jadual Ramalan Jualan untuk perniagaan runcit, perkhidmatan dan pengedaran, gunakan peratusan anggaran.

Sebagai contoh, kedai runcit yang mempunyai margin 50% akan mempunyai kos per unit sebanyak .5, dan hasil per unit sebanyak 1.

Kos tetap bulanan:
Secara teknikalnya, analisis titik pulang modal menentukan kos tetap sebagai kos yang akan berterusan walaupun jika syarikat mengalami kebankrapan. Sebaliknya, anda boleh menggunakan  kos tetap operasi yang biasa, termasuk gaji dan perbelanjaan biasa. Ini akan memberikan anda skop yang lebih baik mengenai realiti kewangan syarikat.

Analisis Titik Pulang Modal

Ilustrasi 1-1 menunjukkan bahawa syarikat perlu menjual kira-kira 1,200 unit untuk melepasi garisan titik pulang modal. Ini adalah carta perniagaan klasik yang membantu anda menafsir realiti had kewangan syarikat anda. Bolehkah anda menjual secukupnya untuk membuat jumlah jualan yang mencapai pulangan modal?
Sudah tentu analisis terhasil bergantung kepada andaian yang dibuat oleh purata hasil per unit, purata kos seunit, dan kos tetap. Ini adalah andaian  selalunya kurang tepat.

Cara Mengira Titik Pulang Modal (Break-Even Point)

Sebelum kita pergi ke formula dan contoh, mari bincangkan mengapa kita perlu tahu titik pulang modal  dan bila pengurusan syarikat menggunakannya.

Baiklah, secara mudah, pulang modal itu biasanya menjawab soalan seperti berapa banyak jualan yang kita perlukan untuk menjadikan syarikat selamat daripada kerugian atau berapa unit yang perlu dijualkan secara mandatori.

Ia sangat penting untuk pengurusan syarikat kerana mereka perlu tahu berapa banyak jualan yang membuat mereka bertahan dan berapa banyak jualan yang diperlukan untuk membuat keuntungan. Syarikat mungkin bankrup jika ia kekal lama dalam tempoh tidak membuat keuntungan atau dalam keadaan pulang modal.

Jika mereka tidak tahu, mereka tidak boleh memprojeksikan keuntungan bersih yang mereka perlukan untuk tahun terkini. Pengurusan juga menggunakan ini semasa mereka menyediakan belanjawan jualan untuk syarikat serta pasukan jualan.

Faktor-faktor yang mempengaruhi Titik Pulang Modal adalah Harga Jualan, Kos Pembolehubah, dan Kos Tetap.

Faktor-faktor ini sangat penting dan akan dibincangkan kemudian.

Formula Titik Pulang Modal (TPM):

TPM dalam Unit = Kos Tetap / (Harga Jualan Setiap Unit – Kos Pembolehubah)

TPM dalam Jualan atau Ringgit = TPM dalam Unit * Harga Jualan Per Unit

Biar kita mudahkan persamaan itu, Pulang-modal adalah titik di mana dua kos diselesaikan. Satu ialah Kos Tetap dan satu lagi ialah Kos Variabel.

Harga Jualan Per Unit kurang Kos Variabel adalah sama dengan Sumbangan Seunit, ini adalah bagaimana kos pembolehubah diselesaikan. Dalam persamaan, kami menggunakan Kos Tetap di penunjuk utama, dan ini bagaimana kos ini diselesaikan.

Mengapakah Penting Untuk Menganalisis Titik Pulang Modal?

Ini adalah salah satu perkara yang paling penting apabila kita mula berfikir tentang TPM, dan terdapat banyak manfaat untuk sesebuah syarikat melakukannya. Pertama, ia membantu anda mengenal pasti jumlah unit dan jualan dalam ringgit yang anda perlu usahakan. Kedua, mengenai pengurusan kos.

Dengan menganalisis TPM, anda akan mendapati cara untuk mengawal semua kos tetap yang berlaku di syarikat serta kos berubah. Sebagai contoh, apakah kos pembolehubah utama dan apa yang mendorong mereka?

Sebaik sahaja anda mengenal pasti pemandu kos utama, langkah seterusnya adalah bagaimana untuk mengurangkan kos tersebut dan jawapannya mungkin dengan meningkatkan kualiti dan latihan.

Dapatkan Pakej Penyediaan RP ini Bersama Template Excel Penyata Kewangan dgn Hanya RM10

Koleksi Perisian Bisnes

Koleksi Ebook Buat Duit

Analisis Titik Pulang Modal
Open chat
Scan the code
MyBizCore : Boleh kami bantu ?