Apa itu Ecommerce/E-dagang ?

ecommerce / e-dagang

Advertisement

Apakah E-Commerce / E-dagang?

E-dagang, juga dikenali sebagai perdagangan elektronik atau perdagangan internet, merujuk kepada membeli dan menjual barangan atau perkhidmatan menggunakan internet, dan pemindahan wang dan data untuk melaksanakan transaksi ini.

E-dagang sering digunakan untuk merujuk kepada jualan produk fizikal secara dalam talian, tetapi ia juga boleh menerangkan apa-apa jenis transaksi komersial yang difasilitasi melalui internet.

Manakala e-perniagaan merujuk kepada semua aspek operasi perniagaan dalam talian, e-dagang merujuk secara khusus kepada transaksi barangan dan perkhidmatan.

Sejarah e-niaga bermula dengan jualan dalam talian yang pertama: pada 11 Ogos 1994 seorang lelaki menjual CD oleh Sting band kepada kawannya melalui laman web NetMarket, sebuah platform runcit Amerika. Ini adalah contoh pertama pengguna membeli produk dari perniagaan melalui World Wide Web atau “e-dagang” seperti yang biasa kita ketahui hari ini.

Sejak itu, e-dagang telah berkembang untuk menjadikan produk lebih mudah untuk ditemui dan dibeli menerusi peruncit dan pasar dalam talian. Freelancer bebas, perniagaan kecil, dan syarikat besar semuanya mendapat manfaat daripada e-dagang, yang membolehkan mereka menjual barang dan perkhidmatan mereka pada skala yang tidak mungkin dengan runcit offline tradisional.

Jualan e-dagang runcit global dijangka mencecah $ 27 trilion pada 2020.

Jenis Model E-dagang

Terdapat empat jenis utama model e-dagang yang boleh menggambarkan hampir setiap transaksi yang berlaku antara pengguna dan perniagaan.

1. Perniagaan kepada Pengguna (B2C):
Apabila perniagaan menjual barang atau jasa kepada pengguna individu (mis. Anda membeli sepasang kasut dari peruncit dalam talian).

2. Perniagaan ke Perniagaan (B2B):
Apabila sebuah perniagaan menjual sesuatu yang baik atau perkhidmatan kepada perniagaan lain (cth. Perniagaan menjual perisian-sebagai-perkhidmatan untuk perniagaan lain untuk digunakan)

3. Pengguna kepada Pengguna (C2C):
Apabila pengguna menjual barangan atau perkhidmatan kepada pengguna lain (mis. Anda menjual perabot lama anda di eBay kepada pengguna lain).

4. Pengguna untuk Perniagaan (C2B):
Apabila pengguna menjual produk atau perkhidmatan mereka sendiri ke perniagaan atau organisasi (mis. Pengaruh influencer menawarkan pendedahan kepada penonton dalam talian mereka sebagai pertukaran dengan bayaran, atau jurugambar melesenkan foto mereka untuk perniagaan untuk digunakan).

Contoh E-dagang

E-dagang boleh mengambil pelbagai bentuk yang melibatkan hubungan transaksi yang berbeza antara perniagaan dan pengguna, serta objek yang berbeza ditukar sebagai sebahagian daripada transaksi ini.

1. Runcit:
Penjualan sesuatu produk secara langsung kepada pelanggan tanpa sebarang perantara.

2. Borong:
Jualan produk secara pukal, sering kepada peruncit yang kemudian menjualnya secara langsung kepada pengguna.

3. Dropshipping:
Jualan produk, yang dihasilkan dan dihantar kepada pengguna oleh pihak ketiga.

4. Crowdfunding:
Pengumpulan wang dari pengguna sebelum sesuatu produk tersedia untuk menaikkan modal permulaan yang diperlukan untuk membawanya ke pasaran.

5. Langganan:
Pembelian secara automatik produk atau perkhidmatan secara berkala sehingga pelanggan memilih untuk membatalkannya.

6. Produk fizikal:
Apa-apa kebaikan yang memerlukan inventori perlu diisi semula dan pesanan dihantar secara fizikal kepada pelanggan apabila jualan dibuat.

7. Produk digital:
Barangan digital, templat, dan kursus digital, atau media yang mesti dibeli untuk kegunaan atau dilesenkan untuk digunakan.

8. Perkhidmatan:
Kemahiran atau set kemahiran yang disediakan sebagai pertukaran ganti rugi. Masa pembekal perkhidmatan boleh dibeli dengan bayaran.

Advertisement

Apa itu Ecommerce/E-dagang ?
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Open chat
    MyBizCore : Boleh kami bantu ?