Perniagaan Digital ( Digital Business )

“Perniagaan digital adalah penciptaan reka bentuk perniagaan baru dengan mengaburkan dunia digital dan fizikal. … Perniagaan digital menjanjikan untuk menyatukan manusia, perniagaan, dan perkara-perkara yang mengganggu model perniagaan sedia ada “.

Perniagaan Digital

Model Perniagaan Digital

Perniagaan digital menggunakan teknologi untuk mencipta nilai baru dalam model perniagaan, pengalaman pelanggan dan keupayaan dalaman yang menyokong operasi terasnya. Istilah ini merangkumi kedua-dua jenama digital dan pemain tradisional yang mengubah perniagaan mereka dengan teknologi digital.

Strategi Perniagaan Digital

Strategi digital, kadang-kadang dipanggil strategi media digital, adalah satu pelan untuk memaksimumkan faedah perniagaan aset data dan inisiatif yang tertumpu kepada teknologi. Strategi digital yang berjaya memerlukan pasukan silang berfungsi dengan kepimpinan eksekutif, pemasaran dan teknologi maklumat (IT) ahli.

Transformasi Perniagaan Digital

Definisi transformasi digital. Transformasi digital adalah proses mengintegrasikan teknologi digital ke dalam semua aspek perniagaan, yang memerlukan perubahan asas dalam teknologi, budaya, operasi, dan nilai.